Stand van zaken Modelaanpak Veilig Fietsen

woensdag 13 mei 2015
timer 2 min
Het ministerie van I&M heeft in 2012 met oog op de stijgende lijn van het aantal gewonden en doden in het verkeer de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid vastgesteld. De focus van de Beleidsimpuls ligt bij (oudere) fietsers, jonge bestuurders en op gedrag. Een van de maatregelen uit de Beleidsimpuls is het opstellen van een lokale aanpak veilig fietsen door gemeenten. De 'Modelaanpak Veilig fietsen' geeft handvatten om fietsveiligheid structureel in te bedden in het gemeentelijk beleid. Wat is de stand van zaken?

De cijfers

Het ministerie stuurde erop aan dat gemeenten voor 31 december 2013 de aanpak gereed moesten hebben. Uit het taartdiagram op de website van CROW Fietsberaad valt te concluderen dat van de 402 gemeenten 93 aangeven klaar te zijn met de aanpak. 123 Gemeenten hebben niet gereageerd, 48 gemeenten geven aan binnenkort klaar te zijn, 38 gemeenten zijn hun huidige beleid aan het actualiseren en 12 gemeenten geven aan niet met de aanpak bezig te zijn.

 

Algemeen belang dienen

Dit zou kunnen impliceren dat de oproep voor het opstellen van een aanpak veilig fietsen niet succesvol is gebleken, maar dit ligt iets genuanceerder, zo stelt Otto van Boggelen van CROW Fietsberaad. “De feiten zijn inderdaad helder, maar het is wel zaak de cijfers enigszins te relativeren. Dat gemeenten aangeven klaar te zijn met de aanpak betekent nog niet dat er in de praktijk ook al echt aan wordt gewerkt. En dat van 123 gemeenten onbekend is of ze met de aanpak bezig gaan, betekent niet dat er geen beleid op fietsveiligheid wordt gevoerd. Wellicht zien ze daarom in mindere mate het belang van het opstellen van een modelaanpak.” Toch wil hij gemeenten meegeven dat het wel degelijk voordelen oplevert voor het algemeen belang.

 

Meer informatie vindt u hier >>

 

Nationaal Fietscongres 18 juni

Een essentieel onderdeel van de Modelaanpak Veilig Fietsen is gedragsverandering, met name bij ouderen. In Amersfoort en Dronten worden momenteel pilots uitgevoerd om fietsgedrag bij ouderen te verbeteren. Kate de Jager van het ministerie IenM en Anita van Essen van Hogeschool Utrecht vertellen u er alles over tijdens het Nationaal Fietscongres, 18 juni in Utrecht. 

Tot dusver hebben 93 gemeenten groen licht gegeven voor de Modelaanpak Veilig Fietsen