'Tablet op pedalen' in Rotterdam

woensdag 3 februari 2016
timer 2 min
De hypermoderne deelfiets van Gobike komt naar Rotterdam. Eind 2017 zullen op 20 locaties in de stad ruim 450 elektrische fietsen met tablet beschikbaar zijn. Rotterdam is de eerste stad in Nederland waar deze deelfietsen op grote schaal worden geïntroduceerd.

De fietsen komen onder meer te staan bij musea en andere toeristische attracties, knooppunten van openbaar vervoer (van onder andere RET en Waterbus) en overige plekken waar veel mensen komen. Gebruikers kunnen de fietsen bij alle stallingsplekken ophalen en terugzetten. Ze hoeven dus niet terug naar hun beginpunt.


Korte ritjes en langere afstanden

Daarmee is de fiets heel handig voor korte ritjes in de stad van A naar B. De ingebouwde tablet met navigatie en de elektrische trapondersteuning maakt de fiets ook geschikt voor langere afstanden over de ruim 600 kilometer aan fietspaden in Rotterdam.


Gobike is een van de aanbieders die is geselecteerd door de Verkeersonderneming om spitsmijdingen te realiseren.  Om een Gobike te huren, moeten gebruikers zich registeren. Dat kan makkelijk via internet of de ingebouwde tablet op de fiets. Op de website van het bedrijf is te zien hoeveel fietsen beschikbaar zijn en waar ze staan. Vooraf reserveren van de fiets is mogelijk. Terugzetten kan in elk gewenst fietsenrek van Gobike en afrekenen gaat met de creditcard. De tablet is uitgerust met een navigeersysteem en geeft toeristische informatie langs de route.


Goede locaties

De gemeente Rotterdam helpt Gobike met het vinden van goede locaties voor de fietsenrekken. Het bedrijf wil in 2016 op kleine schaal proefdraaien met de fietsen. Zo wordt getest welke locaties geschikt zijn en worden andere manieren om te betalen ingevoerd.


In 2017 komen steeds meer fietsen in de stad te staan tot ruim 450 fietsen op twintig plekken. De drie daarop volgende jaren verwacht Gobike te groeien tot 2.000 fietsen op ongeveer 150 locaties.


Aanvulling

De Gobikes vormen een aanvulling op de bestaande fietshuurmogelijkheden in Rotterdam; diverse bedrijven die fietsen verhuren aan toeristen en de OV-fiets, die op vijf trein- en metrostations in Rotterdam wordt aangeboden.

Vlnr: Wethouder Langenberg (Mobiliteit en Duurzaamheid), Jeffrey Dost (dir. Gobike Nederland) en Torben Aagaard (dir. Gobike Denemarken)