We staan weer vaker in de file: energie- en brandstofkosten duivels dilemma voor werknemers

donderdag 6 oktober 2022

Bijna de helft (46%) van de thuiswerkende krachten geeft aan dat de stijgende energiekosten (misschien) een reden zijn om weer vaker op kantoor te werken. Zo bespaart de werknemer thuis op de energierekening. Extra zorgen zijn er bij werknemers met een sociale huurwoning; 68% van hen maakt zich veel zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van de Coalitie Anders Reizen. Ruim 2.000 werknemers werd naar hun persoonlijke situatie gevraagd.

Werknemers sluiten weer vaker noodgedwongen aan in file

Het onderzoek wijst uit dat de werknemers liever hun energierekening lager zien dan de brandstofkosten. Bijna de helft van de ondervraagden geeft dit aan. Dat zorgt ervoor dat de werknemers vaker in de file zullen staan. 51% van hen rijdt in een fossiele auto. 1 op de 6 werknemers heeft geen keuze meer waarop zij willen besparen. Zij zullen zowel op de energierekening als op de brandstofkosten moeten besparen. Waarom de werknemers weer vaker op het werk verschijnen dan dat ze thuiswerken? De wens van de werkgever. Veel werkgevers willen hun werknemers vaker zien op kantoor.

Extra zorgen bij werknemers met (sociale) huurwoning

Werknemers met een huurwoning in de sociale sector maken zich over de energierekening vaker (zeer) veel zorgen (68%) dan werknemers met een koopwoning (58%) en werknemers met een huurwoning in de vrije sector (55%). 

Geen duurzame stimulans wonen en reizen voor gros van de werknemers 

Meer dan de helft van de werknemers, 54%, wordt niet gestimuleerd door hun werkgever om duurzamer naar het werk te reizen. De helft van de ondervraagden werkt niet verder dan 15 kilometer van huis af, dus dit is opvallend. Voor werkgevers is deze doelgroep namelijk het meest interessant. De fossiele auto is op deze afstand goed te vervangen door bijvoorbeeld de (elektrische) fiets. Het percentage dat niet wordt gestimuleerd om de thuiswerkplek te verduurzamen ligt nog een stuk hoger. 87% van de werknemers geeft aan dat de werkgever niet stimuleert om de thuiswerkplek (de woning van de werknemer) te verduurzamen. De helft van de respondenten is niet goed op de hoogte van subsidies om bijvoorbeeld de woning te verduurzamen.

3 op de 10 medewerkers spelen met gedachte van werkgever te veranderen, door gebrek aan stimuleren van verduurzamen

Voor sommige werknemers kan het niet stimuleren van duurzamer reizen of wonen een reden zijn om een andere werkgever te zoeken, zeker met het oog op de krapte van de arbeidsmarkt. 8% geeft in dit onderzoek aan dat dit voor hen nu al het geval is en 22% sluit dit in die toekomst niet uit. Opvallend is dat werknemers en werkgevers nauwelijks gesprekken voeren over het verduurzamen van reizen of wonen. 56% heeft geen gesprek over hoge brandstofkosten en 62% voert geen gesprekken over de stijgende energiekosten.

Ondanks aangekondigd prijsplafond nog altijd veel zorgen

Bijna de helft van de werknemers geeft aan dat de zorgen over de stijging van de energierekening voor komende herfst en winter niet zijn afgenomen na het nieuws over het prijsplafond (43%). Het gaat hier om het prijsplafond dat tijdens Prinsjesdag werd afgekondigd.