Zwolle kiest voor Felyx en Check

woensdag 2 februari 2022

De felgroene deelscooters van Go Sharing zullen binnenkort uit het Zwolse straatbeeld verdwijnen. De deelscooters worden komend voorjaar vervangen door deelscooters van Check en Felyx, zo meldt de gemeente Zwolle in een nieuwsbericht. Bij de aanbesteding heeft het Zwolse stadbestuur duidelijke afspraken gemaakt met de nieuwe aanbieders.

Afgelopen voorjaar startte Go Sharing met het aanbieden van deelscooters in Zwolle. De introductie van de deelscooters resulteerde in wisselende reacties. Voor gebruikers zijn de deelscooters een uitkomst, met één applicatie hebben ze toegang tot 100 procent elektrisch deelvervoer. De introductie van de deelscooters heeft ook een duidelijke keerzijde. De scooters worden regelmatig foutgeparkeerd wat resulteert in een minder toegankelijke openbare ruimte. Het Zwolse stadsbestuur heeft naar eigen zeggen “geleerd van de ervaringen met deelscooters.” Bij de nieuwe vergunningverlening zijn duidelijke afspraken gemaakt met de nieuwe aanbieders.

Duidelijke afspraken

Als de vergunningen definitief worden vergeven, mogen Felyx en Check komend voorjaar al deelscooters plaatsen. Bij de vergunningverlening zijn duidelijke afspraken gemaakt. Zo is er een maximum van 150 deelscooters per aanbieder, komend voorjaar worden dus maximaal 300 deelscooters geplaatst. De deelscooters moeten gelijkmatig door de stad verdeeld worden, hiermee wil de gemeente voorkomen dat de scooters massaal op één locatie gestald worden. Er zijn duidelijke regels opgesteld voor het stallen van deelscooters, in voetgangersgebieden en parken geldt een parkeerverbod. Ten slotte moeten de aanbieders er zelf voor zorgen dat de deelscooters niet tussen 01:00 en 06:00 gebruikt kunnen worden.

Deelfietsen

Go Sharing verdwijnt niet helemaal uit Zwolle, de felgroene deelscooters worden naar alle waarschijnlijkheid vervangen door deelfietsen. Go Sharing en Dott maken namelijk kans op een vergunning voor het aanbieden van deelfietsen. Wanneer de vergunning definitief wordt vergeven mogen beide bedrijven 150 deelfietsen aanbieden in de Hanzestad.