Kantoor van de toekomst? Ontmoetingsplaats en overlegruimte

woensdag 14 april 2021

Hoewel het soms voelt alsof er geen einde komt aan de coronacrisis, is er toch echt licht aan het einde van de tunnel. Er komt een dag dat we elkaar weer kunnen ontmoeten, thuis, op terrasjes, in restaurants en kroegen, én op kantoor. De kans dat het Nederlandse kantoorleven er post-corona anders uitziet dan voorheen, is echter groot. Wij onderzochten het onder 655 kantoormedewerkers van grote bedrijven. Wat blijkt? Thuiswerken is here to stay, en het kantoor gaat vooral de functie van ontmoetingsplek en overlegruimte vervullen.

Thuiswerken blijft, ook na corona

Voor de coronacrisis uitbrak, gingen Nederlandse kantoormedewerkers gemiddeld 4,1 dagen per week naar kantoor. Uit ons onderzoek – dat werd uitgevoerd door Ruigrok NetPanel – bleek dat werknemers in een wereld post-corona hun werk op kantoor graag terug zouden schroeven naar 2,8 dagen per week gemiddeld. Het uitsparen van reistijd is voor iets meer dan drie kwart van de mensen het grootste voordeel van thuiswerken, gevolgd door de mogelijkheid tussen het werk door huishoudelijke klusjes te doen (53 procent).

Het gemis van face-to-face-contact

Wat we vooral missen is elkaar. Maar liefst 77 procent van de ondervraagden geeft aan het spontane contact met collega's te missen. Een iets kleiner percentage (71 procent) mist ook het face-to-face overleg met collega's of leidinggevenden. Ook de minder duidelijke scheiding tussen werk en privé wordt als een nadeel ervaren door bijna de helft van de mensen.

Andere wensen en behoeftes

Het kantoor zoals we dat kennen, komt dus niet meer terug. Medewerkers willen minder vaak naar kantoor komen, en áls ze komen zijn de wensen en behoeftes anders. Ongeveer een kwart (23 procent) geeft aan dat het kantoor primair een plek wordt om te komen werken, waarbij 14% behoefte heeft aan een vaste werkplek. Maar over het algemeen zien we dat het kantoor vooral gaat fungeren als ontmoetingsplaats en overlegplek. Ook zou 20 procent graag een sportruimte op kantoor hebben en 12 procent verlangt naar een vaste werkplek.

Inzicht in data

Om te weten wat je als bedrijf moet aanbieden, moet je dus veel meer dan voorheen inzicht gaan krijgen in data. Van broodjes bij de lunch tot het schoonmaken van de kantoren, als je geen flauw idee hebt hoeveel mensen je wanneer kunt verwachten, loop je het risico dat je veel te veel of veel te weinig diensten aanbiedt. De bezettingsgraad is ook van invloed op de parkeerfaciliteiten. Misschien kun je wel meer parkeerruimte aan gaan bieden. Door te gaan werken met een slim parkeermanagementsysteem, kun je niet alleen je bezetting optimaliseren door real-time inzicht in je parkeerlocatie te krijgen. Het geeft je ook de nodige inzichten voor je overige diensten.

Maak bewuste keuzes mogelijk

Als je mensen straks weer naar kantoor komen om elkaar te ontmoeten, laat ze dan bewust kiezen hoe ze naar kantoor komen. Het ov is minder populair geworden, en NS verwacht dat dat ook in het post-coronatijdperk zo blijft. Samen reizen in de auto is een mooi alternatief. Duurzaam, en het bevordert het sociale contact. En door je medewerkers te stimuleren vaker de fiets te pakken, draag je nog eens extra bij aan een lagere CO2-uitstoot, én stimuleer je de vitaliteit van je mensen.

Nieuwsgierig? Wil je meer weten over de resultaten van ons onderzoek? 
Download dan hier het hele onderzoek

-

Lees verder

Lancering 50-tons elektrische vrachtwagen

11 mei om 11:50 uur
De eerste volledig elektrische 50-tons elektrische trekker-oplegger-combinatie is in gebruik genomen. Dit is de…
Lees verder »

Laadinfra op basis van gedrag gebruikers

21 apr om 09:36 uur
Nu elektrisch rijden steeds mee ropkomt, verschijnen er ook steeds meer laadpalen in het straatbeeld. Niet nodig,…
Lees verder »

Wandel naar je Werk-dag ook thuis een succes

9 apr om 11:08 uur
Op de dag die al jaren bekend staat als de Wandel naar je Werkdag, werd donderdag 8 april heel werkend Nederland…
Lees verder »

Gelderland investeert in waterstof

6 apr om 10:23 uur
Het Gelderse Green Planet krijgt 840.000 euro subsidie van de provincie Gelderland voor het verleasen van honderd…
Lees verder »

Proef met slimme sensoren voor schonere lucht in Apeldoorn

24 mrt om 10:53 uur
De gemeente Apeldoorn is een proef gestart om te meten welke invloed verkeersdoorstroming heeft op de…
Lees verder »

Vrachtwagens rijden via 21 iVRI’s over randwegen Tilburg

16 mrt om 12:26 uur
Een primeurtje in de gemeente Tilburg: op 16 maart waren vrachtwagens van transportbedrijf GVT Transport &…
Lees verder »

Vertienvoudiging laadpalen in parkeergarages in 2025

4 mrt om 12:02 uur
Parkeerplatform Vexpan en staatssecretaris Van Veldhoven hebben afgesproken dat het aantal laadpunten in…
Lees verder »

Wegenwacht-leden kunnen kiezen voor e-bike als vervangend vervoer

3 mrt om 15:36 uur
De ANWB is een proef gestart waarbij wegenwacht-leden in een paar gemeenten kunnen kiezen voor een e-bike als…
Lees verder »