Kantoor van de toekomst? Ontmoetingsplaats en overlegruimte

woensdag 14 april 2021

Hoewel het soms voelt alsof er geen einde komt aan de coronacrisis, is er toch echt licht aan het einde van de tunnel. Er komt een dag dat we elkaar weer kunnen ontmoeten, thuis, op terrasjes, in restaurants en kroegen, én op kantoor. De kans dat het Nederlandse kantoorleven er post-corona anders uitziet dan voorheen, is echter groot. Wij onderzochten het onder 655 kantoormedewerkers van grote bedrijven. Wat blijkt? Thuiswerken is here to stay, en het kantoor gaat vooral de functie van ontmoetingsplek en overlegruimte vervullen.

Thuiswerken blijft, ook na corona

Voor de coronacrisis uitbrak, gingen Nederlandse kantoormedewerkers gemiddeld 4,1 dagen per week naar kantoor. Uit ons onderzoek – dat werd uitgevoerd door Ruigrok NetPanel – bleek dat werknemers in een wereld post-corona hun werk op kantoor graag terug zouden schroeven naar 2,8 dagen per week gemiddeld. Het uitsparen van reistijd is voor iets meer dan drie kwart van de mensen het grootste voordeel van thuiswerken, gevolgd door de mogelijkheid tussen het werk door huishoudelijke klusjes te doen (53 procent).

Het gemis van face-to-face-contact

Wat we vooral missen is elkaar. Maar liefst 77 procent van de ondervraagden geeft aan het spontane contact met collega's te missen. Een iets kleiner percentage (71 procent) mist ook het face-to-face overleg met collega's of leidinggevenden. Ook de minder duidelijke scheiding tussen werk en privé wordt als een nadeel ervaren door bijna de helft van de mensen.

Andere wensen en behoeftes

Het kantoor zoals we dat kennen, komt dus niet meer terug. Medewerkers willen minder vaak naar kantoor komen, en áls ze komen zijn de wensen en behoeftes anders. Ongeveer een kwart (23 procent) geeft aan dat het kantoor primair een plek wordt om te komen werken, waarbij 14% behoefte heeft aan een vaste werkplek. Maar over het algemeen zien we dat het kantoor vooral gaat fungeren als ontmoetingsplaats en overlegplek. Ook zou 20 procent graag een sportruimte op kantoor hebben en 12 procent verlangt naar een vaste werkplek.

Inzicht in data

Om te weten wat je als bedrijf moet aanbieden, moet je dus veel meer dan voorheen inzicht gaan krijgen in data. Van broodjes bij de lunch tot het schoonmaken van de kantoren, als je geen flauw idee hebt hoeveel mensen je wanneer kunt verwachten, loop je het risico dat je veel te veel of veel te weinig diensten aanbiedt. De bezettingsgraad is ook van invloed op de parkeerfaciliteiten. Misschien kun je wel meer parkeerruimte aan gaan bieden. Door te gaan werken met een slim parkeermanagementsysteem, kun je niet alleen je bezetting optimaliseren door real-time inzicht in je parkeerlocatie te krijgen. Het geeft je ook de nodige inzichten voor je overige diensten.

Maak bewuste keuzes mogelijk

Als je mensen straks weer naar kantoor komen om elkaar te ontmoeten, laat ze dan bewust kiezen hoe ze naar kantoor komen. Het ov is minder populair geworden, en NS verwacht dat dat ook in het post-coronatijdperk zo blijft. Samen reizen in de auto is een mooi alternatief. Duurzaam, en het bevordert het sociale contact. En door je medewerkers te stimuleren vaker de fiets te pakken, draag je nog eens extra bij aan een lagere CO2-uitstoot, én stimuleer je de vitaliteit van je mensen.

Nieuwsgierig? Wil je meer weten over de resultaten van ons onderzoek? 
Download dan hier het hele onderzoek

-

Lees verder

ZF versnelt elektrificatie met centraalmotor CeTrax

26 jul om 12:36 uur
In de elektrificatie van het busvervoer kiezen steeds meer busfabrikanten voor een elektrische aandrijflijn. ZF…
Lees verder »

Veelbelovend onderzoek en concrete handvatten rond inzet deelmobiliteit en hubs

20 jul om 14:06 uur
Hoe verleid je mensen om afscheid te nemen van hun auto? In hoeverre kan deelmobiliteit daarin een rol spelen? En…
Lees verder »

Subsidie elektrische bedrijfsauto's aangepast vanwege chiptekort

13 jul om 12:36 uur
De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) is aangepast vanwege het aanhoudende chiptekort. Het…
Lees verder »

Startup werkt aan betere banden voor elektrische voertuigen

23 jun om 12:29 uur
De Britse EV-bandenproducent ENSO is geselecteerd voor de 2021-editie van Mobility Lab. ENSO’s missie is om betere…
Lees verder »

25 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2021

8 jun om 09:56 uur
Uit 65 aanmeldingen zijn 25 startups geselecteerd voor Mobility Lab 2021. Zij gaan de komende maanden aan de slag…
Lees verder »

ACM: Duidelijke verbetering inzicht in kosten elektrisch rijden

1 jun om 12:24 uur
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op aanbieders van laadpassen voor elektrische voertuigen. De…
Lees verder »

Consortium gaat voor schaalsprong elektrisch rijden

1 jun om 09:21 uur
Een eMobility-consortium, bestaande uit negen bedrijven en kennisinstellingen, wil elektrisch rijden snel naar een…
Lees verder »

Nieuwe elektrische deelauto's voor Amsterdam

25 mei om 09:28 uur
Autodeeldienst SHARE NOW gaat de vloot in Amsterdam vernieuwen. De huidige vloot Smart Fortwo's wordt geleidelijk…
Lees verder »