Focus op fiets(parkeren)

dinsdag 8 december 2020

De nieuwbouwwijk Punt Sniep in Diemen ligt op een bijzondere locatie, met aan twee kanten water en aan de oostzijde het treinspoor. Op de locatie worden ruim 200 woningen gerealiseerd. De nieuwe bewoners moeten allemaal natuurlijk ook hun fietsen kwijt kunnen. Klaver Fietsparkeren realiseerde daarom in opdracht van verhuurder Vesteda een parkeerkelder met ruim 750 fietsparkeerplaatsen.

“Inpandig is in het pand een parkeerkelder aanwezig voor auto’s en fietsen”, vertelt Gerben Hofsté van Klaver Fietsparkeren. “Aan de verdeling van het aantal parkeerplekken is duidelijk te zien dat er meer focus op fietsen en fietsparkeren ligt vergeleken met een aantal jaren terug. In de kelder is ruimte voor bijna 800 fietsen, tegenover 280 autoparkeerplekken. Dit past ook goed bij het wooncomplex in een stedelijk gebied, waar de fiets een dominant vervoermiddel is.”

“Veel mensen hebben natuurlijk ook meer dan één fiets, en in veel gezinnen heeft iedereen ten minste één fiets. Dat maakt dat je ook meer fietsparkeerplekken nodig zult hebben. Om op deze vraag naar efficiënt gebruik van de parkeerkelder in te spelen, hebben we ook hier de dubbellaags parkeerrekken ingezet. Als je de fietsen in twee lagen kunt stallen, heb je effectief twee keer zo veel capaciteit.” Voor het inzetten van de dubbellaags parkeerrekken is een hoogte van minimaal 2,75m vereist. “Maar liever nog iets meer”, zegt Hofsté, “zodat je ook bovenin voldoende ruimte hebt.”

De parkeerkelder op Punt Sniep is deels ingericht met dubbellaags parkeerrekken. Daarnaast zijn er, in de buurt van de autoparkeerplaatsen, enkellaags parkeerrekken en fietskluizen. Zo heeft iedereen een fietsparkeerplek die bij zijn of haar behoefte aansluit.

De kelder is vanaf de openbare weg goed bereikbaar, de weg die naar de parkeergarage leidt kent ook een fietspad. “Sowieso is het een heel fietsvriendelijke omgeving”, stelt Hofsté.

Ook de parkeerkelder is ingericht met aandacht voor de fietsers en zijn fiets. “Het is heel belangrijk om rekening te houden met het gedrag en de wensen van fietsers. Dat besef proberen wij als Klaver Fietsparkeren ook altijd over te brengen op de opdrachtgever en de aannemer. Er zijn natuurlijk meerdere soorten fietsenrekken verkrijgbaar en die lijken allemaal op elkaar, totdat je op details gaat letten. En die details maken net het verschil.” Hofsté legt uit dat fietsparkeerplaatsen comfortabel en veilig ingericht kunnnen worden voor elke fietser. “Denk daarbij aan fietsenrekken uitgerust met rollen, zodat de fiets er bij wijze van spreke met één vinger in geplaatst kunnen worden, of bovenrekken die zijn uitgerust met een gasveer, zodat er weinig inspanning nodig is om de fiets te plaatsen of te verwijderen.”

Nog een vinding die het comfort en het vertrouwen om de fiets te plaatsen verhoogt, is het rek met voorvorkondersteuning, zoals Klaver dat toepast in de dubbele fietsenrekken. “In plaats van dat je fiets ingeklemd zit met het voorwiel, ondersteunen wij de voorvork. Zo krijg je nooit een slag in je wiel, ook niet als er nog weleens geduwd en getrokken wordt aan de fietsen bij het plaatsen, zeker als het al vol staat.”

De woningen op Punt Sniep varieren van 50 tot 130 vierkante meter. De oplevering staat gepland voor april 2021.

De 2ParkUp

Lees verder

Circulaire en modulaire fietsenstalling is de nieuwste innovatie

18 jan om 16:17 uur
Ton Kooymans, eigenaar Street Stuff, is ontwerper en ondernemer in hart en nieren en richt zich op de toekomst van…
Lees verder »

Achtlaagse parkeertoren geopend in Leidsche Rijn

12 jan om 14:46 uur
Aan het Berlijnplein in Utrecht is een bijzonder parkeergebouw gerealiseerd dat met een opvallende toren een icoon…
Lees verder »

Online evenement over experiment Snuffelfiets: fietsend meten met sensoren

11 jan om 14:30 uur
Sinds juni 2019 brengen ruim 500 inwoners in de provincie Utrecht en een deel van Gelderland met een meetkastje op…
Lees verder »

OV-chipkaart vervangt sleutel bij deelfiets NS

11 jan om 13:52 uur
NS introduceert een elektronisch slot voor de OV-fiets, dat opent met de OV-chipkaart. Station Apeldoorn had op 11…
Lees verder »

FietsParkeur introduceert nieuwe normen fietsparkeervoorzieningen

11 jan om 11:49 uur
FietsParkeur is hét keurmerk voor veiliger, duurzame en comfortabele fietsvoorzieningen. De stichting heeft nieuwe…
Lees verder »

Parkeerverguning tweede auto in Amsterdam fors duurder

6 jan om 14:45 uur
De gemeente Amsterdam wil het bezit van een tweede auto ontmoedigen. Daarom wordt een parkeervergunning voor een…
Lees verder »

‘Probleemwegdekken’ succesvol behandelen

5 jan om 13:34 uur
Decennialang worden hoogovenslakken gebruikt als fundament bij de aanleg van wegen. De slakken zijn een…
Lees verder »

Veilige oplossingen voor elk oversteekpunt

5 jan om 08:55 uur
De installaties van Traffic-Care staan bekend als betrouwbaar en degelijk. Zo ook in Lemiers, waar het bedrijf…
Lees verder »