Geen zware touringcars meer in Amsterdam

donderdag 2 februari 2023

Amsterdam is weer een stukje verder in de strijd tegen toeristen. Binnen de ring zijn vanaf 2024 geen zware touringcars meer welkom. De inwoners van de hoofdstad hebben last van de touringscars en daarom gaan de wagens vanaf 7,5 ton naar de rand van de stad. Toeristen kunnen vanaf daar met het ov verder.

Wethouder Melanie van der Horst  van Verkeer en Vervoer: “Touringcars zijn handig voor bijvoorbeeld het vervoer van schoolklassen of ouderen naar culturele plekken in de stad. Maar 300 tot 450 touringcars per dag zijn er te veel voor het centrum, waar juist weinig plek is. Daar gaan we vanaf volgend jaar een eind aan maken.”

Overlast

Inwoners van Amsterdam ervaren veel overlast van de zware touringcars. De bussen zorgen voor opstoppingen in smalle straten en maken het verkeer voor fietsers en voetgangers een stuk onveiliger. Ook zijn ze te zwaar voor de kades en bruggen en stoten ze veel schadelijke gassen uit als ze met een draaiende motor staan te wachten op hun passagiers.

Extra op- en uitstapplekken

Daarom mogen zware touringcars het centrum niet meer in. Ze moeten buiten de centrumring S100 blijven. Amsterdam gaat aan de slag met extra op- en uitstapplekken. Ook verbeteren ze de al bestaande plekken. Er komt bijvoorbeeld een extra op- en uitstapplek op de De Ruijterkade Oost. Daarnaast werken ze aan betere parkeerplekken bij stations, van waar bezoekers met het openbaar vervoer naar het centrum kunnen gaan.

Uitzonderingen voor Nemo en de Hermitage

Een uitzondering geldt voor de Weesperstraat, Valkenburgerstraat en Kattenburgerstraat. Hier liggen veel culturele organisaties, zoals het Nemo, het Joods Historisch Museum, de Hermitage en de Joods Portugese Synagoge. Grote touringcars die basisschoolleerlingen, ouderen, mensen met een beperking of artiesten naar bepaalde (kunst, educatieve of culturele) locaties rijden, kunnen een ontheffing aanvragen.