Rotterdam zet grote stappen naar uitstootvrije mobiliteit in 2040

woensdag 23 februari 2022

Uit een voortgangsrapportage van de Aanpak Nul Emissie Mobiliteit blijkt dat Rotterdam op koers ligt voor uitstootvrije mobiliteit in 2040. In een persbericht laat de gemeente Rotterdam weten dat de stad alle kaarten in handen heeft om volledig uitstootvrije mobiliteit al in 2040 te realiseren.

Een groot gedeelte van de CO2-uitstoot en luchtverontreiniging wordt veroorzaakt door mobiliteit en transport. “Om die reden investeren we in schoon vervoer. Met meer ruimte voor voetgangers en fietsers, optimaal openbaar vervoer en het stimuleren van elektrisch vervoer”, aldus duurzaamheidswethouder Arno Bonte.

Uitstootvrije mobiliteit

Uit de voortgangsrapportage blijkt dat schoon vervoer terrein aan het winnen is. “In de afgelopen collegeperiode is het aandeel volledig elektrische ritten van en naar de binnenstad verachtvoudigd.” De groei is ook terug te zien in het gebruik van de ruim 4000 openbare laadpunten. In 2017 werd er voor 2,9 miljoen kWh aan stroom geladen, in 2021 groeide dit aantal naar 15 miljoen kWh.

Vanuit de convenant Zero Emissie Stadslogistiek werken 66 bedrijven toe aan volledig elektrisch goederenvervoer in 2025. Ook het bouwverkeer moet binnen 10 jaar volledig uitstootvrij zijn.

Bron: Shutterstock