Opladen tijdens rijden op de snelweg? Vanaf 2025 kan het in Zweden

dinsdag 9 mei 2023

In Zweden zijn ze volop bezig met plannen om elektrische voertuigen tijdens het rijden op te laden. Het Zweedse Trafikverket heeft namelijk grootse plannen met de aanleg van 'geëlektrificeerde snelwegen'. Eén van de snelwegen die hiermee uitgerust zal worden, is de E20 die logistieke knooppunten tussen Hallsberg en Örebro met elkaar verbindt. Vanaf 2025 kunnen elektrische voertuigen op deze snelweg zichzelf tijdens het rijden opladen.

Er zijn verschillende technologieën die ingezet kunnen worden om de geëlektrificeerde snelweg te realiseren. Een inductiesysteem behoort tot de mogelijkheden, waarbij voertuigen door middel van elektromagnetische inductie hun accu's kunnen opladen. Ook een systeem waarbij voertuigen, voornamelijk vrachtverkeer, hun stroom putten uit stroomleidingen boven de snelweg is een optie. Welke technologie gebruikt zal worden is nog niet bekend.

Interessant voor vrachtverkeer en personenauto's

Het stuk snelweg lijkt voornamelijk voor vrachtverkeer interessant te zijn, omdat deze voertuigen veel kilometers afleggen en daardoor vaker moeten opladen. Echter biedt het in de toekomst ook mogelijkheden voor elektrische personenauto's. Trafikverket is al jaren geleden begonnen met de eerste praktijktests met snelwegen waar elektrische voertuigen tijdens het rijden kunnen opladen.

Proefprojecten

Het Zweedse Transport Bureau (Trafikverket) begon in 2018 al met een proefproject waarbij elektrische voertuigen via een elektrische 'rail' in de weg konden opladen. Dit was de eerste stap naar geëlektrificeerde snelwegen. In 2020 legde Trafikverket een 'inductiebaan' aan voor vrachtverkeer in Visby om te testen hoe deze technologie in de praktijk zou werken. Deze proefprojecten zorgen ervoor dat Zweden steeds meer ervaring opdoet met het aanleggen van geëlektrificeerde wegen.

Samenwerking met andere landen

Zweden werkt op dit vlak samen met andere landen, zoals Duitsland en Frankrijk. Het is dan ook de bedoeling dat Zweden omstreeks 2045 zo'n 3.000 kilometer 'geëlektrificeerde snelweg' operationeel zal hebben. Dit zal niet alleen zorgen voor meer duurzaamheid, maar ook voor meer gemak en efficiëntie op de weg.

foto: Shutterstock