Elektrisch vliegen straks alternatief trein- en autoreizen

vrijdag 19 augustus 2022

Mobiliteitsexpert Dr. Ir. Carlo van de Weijer - TU Eindhoven heeft op uitnodiging van Universiteit van Nederland een ‘werkplaatscollege’ opgenomen over de vraag ‘wanneer vliegen we eindelijk elektrisch?’. Van de Weijer legt in een filmpje uit dat dat nu al kan en dat elektrisch vliegen in de nabije toekomst wellicht een goed alternatief is voor trein- en autoreizen op de middellange afstanden.

Nu kan een elektrisch vliegtuig al twee personen vervoeren en een uur vliegen. Omdat de  batterij-ontwikkeling snel gaat, verwacht Van de Weijer dat we rond 2030 al met 44 personen tot wel 500 kilometer ver kunnen vliegen.

Luchtruim duurzaam alternatief voor spoorinfra

En dat heeft vele voordelen geeft hij aan.  Zo zou het e-vliegtuig veel  kortere en onveilige autoritten kunnen vervangen. Bovendien biedt het luchtruim een duurzaam  alternatief voor het aanleggen van nieuwe internationale spoorverbindingen. Het idee dat we op termijn vanaf een regionaal vliegveld vertrekken om per e-vllegtuig op wintersport te gaan, of voor een zakenreis,  lijkt Van de Weijer een reële optie. “De 2000 kleinere luchthavens in Europa kunnen zo met elkaar een netwerk vormen voor e-vliegverkeer.”

Toch blijft de milieuwinst van het aantal schone e-vluchten te beperkt  om het duurzaamheidsprobleem van de reguliere  vluchten op te lossen. Daarom pleit  Van de Weijer ook voor het volop inzetten op de ontwikkeling  van synthetische vliegtuigbrandstof.

Kijk hier het hele ‘college’

 

 

Een 'still' uit het college van Van de Weijer over elektrisch vliegen

Een 'still' uit het college van Van de Weijer over elektrisch vliegen