Grootschalige inzet V2G-laadtechnologie in Utrecht

maandag 9 mei 2022

Utrecht heeft de ambitie uitgesproken om de eerste bidirectionele stad en regio ter wereld te worden. Om die ambitie te behalen gaat Utrecht als eerste regio ter wereld vehicle-to-grid (V2G)-technologie inzetten. De zogenoemde V2G-technologie wordt grootschalig toegepast in de nieuwbouwwijk Cartesius. In deze nieuw te bouwen wijk wordt veel aandacht geschonken aan duurzaamheid, innovatieve energieoplossingen en deelmobiliteit. Ook Hyundai draagt bij aan het project door in Utrecht 25 exemplaren van de elektrische IONIQ 5 met V2G-technologie in te zetten als bidirectionele productieauto.

Met een bidirectioneel laadsysteem kunnen auto's worden opgeladen en ontladen. De techniek maakt het mogelijk om in de toekomst opgeladen autobatterijen in te zetten als buffer in een duurzaam energiesysteem waarin zon- en windenergie de belangrijkste bronnen worden. Alleen door de toepassing van grootschalige opslag is het mogelijk om volledig afscheid te nemen van fossiele energiebronnen. 

Drie jaar geleden had Utrecht al een primeur met de allereerste bidirectionele publieke laadpaal. In drie jaar tijd is het aantal bidirectionele laadpunten uitgegroeid naar 1.000 oplaadpunten. Utrecht is daarmee de eerste stad en regio met een grootschalig bidirectioneel ecosysteem bestaande uit honderden V2G-laadpunten en de grootste bidirectionele laadpleinen ter wereld.

Bron: Shutterstock