Noord-Holland gaat voor slim en schoon vrachtvervoer

maandag 21 februari 2022

De provincie Noord-Holland zoekt, test en betaalt mee aan oplossingen voor duurzaam vrachtvervoer, zo laat de provincie in een persbericht weten. “Het wordt steeds drukker op onze wegen. Om te voorkomen dat we met zijn allen stil komen te staan werken we aan slimme, schone en veilige alternatieven voor het wegverkeer,” aldus gedeputeerde Jeroen Olthof.

In de zoektocht naar schonere vormen van goederentransport kijkt de provincie Noord-Holland verder dan alleen het wegtransport:

Vaarwegen

Noord-Holland beschikt over 250 kilometer aan vaarwegen. In de nabije toekomst moeten die vaarwegen nog beter worden benut voor goederenvervoer. Meer vrachtvervoer over water betekent minder vrachtwagens op de weg. De provincie Noord-Holland subsidieert de aanleg van een haven inclusief keerkom bij het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer.

Cargoloop

De Provincie Noord-Holland ziet de cargoloop als toekomstig alternatief voor veelgebruikte vrachtroutes. De cargoloop is een vacuümbuis, waarin goederen met 1.000 kilometer per uur stil en schoon verplaatst worden. Op dit moment wordt er nagedacht over een tracé dat parallel loopt aan de A4 waarbij de bloemenveilingen van Naaldwijk en Aalsmeer met Schiphol worden verbonden. De provincie Noord-Holland werkt mee aan onderzoek naar de mogelijkheden van de cargoloop.

Bron: Shutterstock