Eerste zero-emissie station geopend in Amersfoort

maandag 15 mei 2023

foto: Fountain Fuel

In Amersfoort is onlangs het allereerste zero-emissie energiestation in Nederland gelanceerd. Op dit station wordt grootschalig waterstof tanken en elektrisch laden gecombineerd. 

 

Vivianne Heijnen, staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, verzorgde de formele opening van dit eerste zero-emissie energiestation, geïnitieerd door Fountain Fuel, waarbij zij een gloednieuwe BMW iX5 Hydrogen voor het eerst aansloot. 

Vivianne Heijnen: “Het is mooi om te merken dat er zoveel enthousiasme is rondom waterstof. Nederland is volop bezig met een energietransitie en waterstof gaat daar van onmisbare waarde in zijn, ook in de mobiliteit. Het kabinet heeft daarom in het Klimaatpakket 178 miljoen euro vrijgemaakt voor waterstoftoepassingen op weg en binnenvaart. Uiteindelijk blijft dit een gezamenlijke opgave waar we aan werken, samen met ondernemers en bedrijven. Met dit laad- en tankstation wordt waterstof tanken en elektrisch laden gecombineerd. Een innovatief concept dat volledig emissieloos rijden weer een stapje dichterbij brengt.” 

Mobiliteit als aanjager 

In de gesprekken bij de officiële opening tussen sprekers en het publiek – bestaande uit overheden ondernemers, OEM’s en financiers – werd ingegaan op de rol die waterstof speelt in de energietransitie. Waterstof in mobiliteit werd door de aanwezigen als vliegwiel voor die energietransitie genoemd. Hierbij werden argumenten als snelheid van introductie, betere marges, behoud van kennis in Nederland, lagere kosten voor infrastructuur én het ontlasten van het elektriciteitsnet ingebracht. 

Stephan Bredewold, co-founder van Fountain Fuel. “Bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen met zero-emissie brandstof staat bij ons voorop – dan is waterstof tanken en e-laden een prima combinatie. Het beste van twee werelden.” 

Maar: hiervoor is volgens Fountain Fuel opschalen van groot belang. De overstap naar zero-emissie rijden gaat vooral lukken als er voldoende tankinfra beschikbaar is – en vice versa. Bredewold: “We hebben zoals staatssecretaris Heijnen al aangaf echt een netwerk van zero-emissie energiestations nodig om de vraag in 2025 aan te kunnen. Dus Fountain Fuel maakt vaart: in 2025 willen we gestart zijn met elf energiestations en in 2030 staat de teller op 50 stations, verspreid over Nederland.” 

Nieuwe locaties

De locatie in Amersfoort gaat begin juni voor het publiek open. Locaties in Rotterdam en Nijmegen staan in voorbereiding en na de zomer verwacht Fountain Fuel vier nieuwe locaties aan te kunnen kondigen. In 2025 willen ze op elf locaties energiestations bouwen of gebouwd hebben.