Duidelijke informatie laadpalen verplicht in 2021

dinsdag 13 oktober 2020

Vanaf juli 2021 is het verplicht voor exploitanten van publieke laadpalen om duidelijke en transparante informatie beschikbaar te stellen. Deze informatie moet niet enkel beschikbaar zijn via hun eigen kanalen, maar ook beschikbaar zijn voor derde partijen, zoals bijvoorbeeld externe apps. Op deze manier moet de informatie over beschikbaarheid, capaciteit en prijs per kWh op een vergelijkbare manier beschikbaar zijn als prijsinformatie bij de benzinepomp. 

Van Veldhoven: ‘Wie elektrisch rijdt kan meestal met een glimlach afrekenen. We maken het nu makkelijker om de laagste prijs te vinden. Net als bij de benzinepomp zie je straks in één oogopslag wat het laden kost. En weet je voordat je er naar toe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen.’

213 nieuwe laadpunten per werkdag
Om de groei van het aantal elektrische auto’s bij te benen zijn er in Nederland in 2021 naar schatting 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig, en in 2025 per werkdag 550. Overheden werken met netbeheerders en marktpartijen samen om te zorgen dat die laadpunten er op het juiste moment en op de juiste plek zijn. (Bron: Nederland Elektrisch).