ElaadNL: Forse piekreductie bij slim laden

woensdag 22 maart 2023

Kenniscentrum ElaadNL stelt dat slim laden van elektrische auto's de piekbelasting op het energienet flink kan reduceren: intelligent laden zorgt voor een potentiële piekreductie van 47 procent bij thuisladen en 38 procent bij publiek laden, blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum.

Het toenemende marktaandeel van elektrische voertuigen zorgt voor meer druk op het elektriciteitsnet van Nederland. ElaadNL vindt het daarom van belang ook inzicht te hebben in het verwachte laadgedrag van automobilisten en de zogenaamde 'laadprofielen' goed in kaart te brengen. Op basis van beschikbare data heeft ElaadNL per type laadlocatie - publiek, privaat, op het werk, bij de winkel - een regulier laadprofiel vastgesteld. Deze profielen worden door netbeheerders gebruikt om de impact op het net te voorspellen. 

In de profielen is een duidelijke ochtendpiek te zien bij laadpunten bij kantoren en andere werkplekken. Bij publieke laadpunten is zowel een ochtend- als een avondpiek zichtbaar. Thuisladen zorgt dan juist weer voor een avondpiek. Snelladers zien de piek tussen 11:00 en 17:00. 

Slim laden - 'netbewust' laden, aldus ElaadNL - kan de pieken opvangen en reduceren. Door netbewust te laden kan de vraag naar elektriciteit worden verschoven naar daluren. Ook de ervaringen in praktijkproeven onderschrijven die conclusie. 

Foto: Shutterstock