KPMG verwacht laadpaalfiles naar wintersport

vrijdag 17 februari 2023

KPMG verwacht laadpaalfiles voor wintersporters die met een elektrische auto naar Oostenrijk vertrekken in de voorjaarsvakantie, vooral op zaterdag 25 februari richting Frankfurt. “In 2020, net voor de COVID-19 uitbraak, zagen we wachttijden van soms 75 minuten per laadstation.  De rijen zullen naar verwachting korter zijn, maximaal 60 minuten, maar wees voorbereid. Het snellaadnetwerk in Duitsland is dan wel uitgebreid, maar het aantal Nederlanders met een elektrische auto is veel sterker gegroeid” zegt Stijn de Groen, Lead Automotive bij KPMG.

KPMG verwacht dat er tussen de acht- en tienduizend elektrische voertuigen in de vakantieperiode vanuit Nederland naar Oostenrijk zullen rijden, die onderweg minimaal twee keer moeten laden, maar gezien de lage temperaturen waarschijnlijk vaker. “Het aantal elektrische auto’s in Nederland is de afgelopen jaren verdrievoudigd”, zegt De Groen. “Het aantal EV’s met een actieradius van zeker 300 kilometer is zelfs vier keer groter geworden in vergelijking met 2020. De laadcapaciteit langs de Duitse snelwegen is de afgelopen jaren uitgebreid, maar is waarschijnlijk nog niet voorbereid op de grote stroom van elektrische auto’s rond de elektrische zwarte zaterdag tijdens de voorjaarsvakantie.” 

'Elektrische zwarte zaterdag'

Voor 25 februari voorspelt KPMG een 'zwarte zaterdag' voor elektrische voertuigen. Die dag start de voorjaarsvakantie in de regio's Midden en Noord, en de regio Zuid keert dan weer terug. De meeste reizigers vertrekken tussen 05:00 en 08:00. Beide stromen - heen en terug - ontmoetten elkaar dan rond Frankfurt. De Groen: “Automobilisten die rond Frankfurt moeten laden, kunnen rekenen op een wachtrij. Daar voorspellen we op sommige plaatsen dubbele drukte door vakantiegangers die komen én gaan.” Veel laadstations liggen, anders dan benzinestations, langs (en niet aan) de snelweg. Zo kunnen ze gemakkelijk door verkeer vanuit twee richtingen worden gebruikt. De Groen ziet nog wel één groot voordeel dat de drukte zomaar kan temperen: de Duitsers zelf hebben geen vakantie. 

EV laden in Noorwegen: Walhalla met vervelend randje

Foto: Shutterstock