Stijging elektrische bestelauto's op de weg

donderdag 3 november 2022

Dankzij subsidies stappen steeds meer ondernemers op elektrische bestelwagens. Jaarlijks is er een beschikbaar subsidiebudget en die is sinds 31 oktober op. Deze subsidies bedroegen 22 miljoen euro dit jaar en zorgden voor 5500 nieuwe elektrische bestelwagens. In 2023 zal er 33 miljoen euro beschikbaar zijn. 

Staatssecretaris Heijnen is positief:  “Dat deze subsidie nu op is, laat zien dat steeds meer ondernemers de overgang willen maken naar emissieloos rijden. Ik vind dat een positief signaal. Voor nog niet alle ondernemers is elektrisch rijden nu al aantrekkelijk, maar je ziet het steeds meer. De post, een pakketje, de boodschappen, steeds vaker rijden stille en schone bestelbussen door de straat. Dat is echt vooruitgang en dat gaan we de komende jaren doorzetten.”

Mobiliteit zonder uitstoot

Nederland wil een mobiliteitssector zonder uitstoot. In 2030 wil de overheid tenminste 55% minder uitstoot in alle sectoren ten opzichte van 1990. Het kabinet wil ondernemers stimuleren om over te stappen op groen vervoer, al helemaal als zij toch al van plan zijn een nieuw vervoersmiddel aan te schaffen. Subsidie en belastingvoordeel zorgt ervoor dat ze tot wel 60% van de meerkosten van een elektrisch voertuig vergoed krijgen. 

Openstelling subsidieregeling januari 2023

Vanaf 10 januari 2023 wordt de subsidieregeling weer opengesteld. Het maximale bedrag per bestelwagen bedraagt 5000 euro. Gemiddeld werd er dit jaar 4200 euro per voertuig verstrekt. Dankzij deze subsidies stijgt het aantal zero emissie voertuigen met 7%.