Subsidie elektrische bedrijfsauto's aangepast vanwege chiptekort

dinsdag 13 juli 2021

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) is aangepast vanwege het aanhoudende chiptekort. Het chiptekort maakt dat levertijden van elektrische bedrijfsauto's oplopen. Daarom is de duur van de regeling verlengd. 

Het wereldwijde chiptekort duurt voort en treft naast elektronicafabrikanten ook autofabrikanten, omdat voertuigen pas uitgeleverd kunnen worden zodra ze voorzien zijn van de juiste chips. Om in aanmerking te komen voor de SEBA-subsidie moest een elektrische bedrijfsauto voorheen binnen 4 maanden geleverd zijn. Deze termijn is nu bijna verdubbeld, naar 7 maanden. 

De aanpassing is vooral ingesteld omdat bedrijfsauto's vertraagd geleverd worden. Op deze manier maken meer ondernemers kans om in 2021 een elektrische bedrijfsauto aan te kunnen schaffen. De verlenging geldt voor ondernemers die de SEBA-subsidie al toegekend hebben gekregen, maar ook voor nieuwe aanvragers. Wel geldt de tijdelijke verlenging alleen voor zover in 2021 subsidie is verleend. 

Veel dealers lukt het momenteel niet om de elektrische bedrijfsauto's binnen 4 maanden af te leveren aan de klant. Dat kon problemen opleveren voor de subsidieaanvraag.