Deelnemers 'Auto van de Straat' krijgen zes maanden een elektrische deelauto

dinsdag 19 januari 2021

De bewoners van de Hindestraat in Nijmegen, de Groenendaalseweg in Renkum en de Mosterdhof in Westervoort krijgen een half jaar een elektrische deelauto ter beschikking. Deze straten hebben de wedstrijd 'Auto van de Straat' gewonnen, een initiatief van provincie Gelderland en Natuur & Milieu om autodelen te stimuleren. De straat waar de deelauto het meest gebruikt wordt, krijgt de auto nog eens zes maanden extra tot hun beschikking.   

De vertegenwoordigers van de deelnemende straten hebben inmiddels de sleutels in ontvangst genomen. De deelauto's zijn voor de deelnemers beschikbaar voor 2,50 per uur. Het doel van de proef is om mensen kennis te laten maken met autodelen én met elektrisch autorijden. 

Gedeputeerde Jan van der Meer: “Ik hoop dat voor veel mensen de kennismaking een hele positieve is. We moeten anders gaan reizen. Iedereen een eigen auto voor de deur of zelfs twee of drie is verleden tijd. Met goede wil en wat organisatie kun je zeker de tweede auto al besparen. Als we dan de ruimte die dit oplevert beplanten, jong en oud meer bewegingsruimte geven én  klimaatmaatregelen treffen, dan zijn we echt aan het bouwen aan de straten, wijken en steden van de toekomst.”

Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu: “Waarom zou je zelf een auto hebben als je deze 95% van de tijd niet gebruikt? En waarom gebruiken we openbare ruimte voor parkeerplaatsen, terwijl we er ook speelplekken, groen of een terras van kunnen maken? Door een auto te delen én elektrisch te rijden help je klimaatverandering tegen te gaan en je draagt bij aan de leefbaarheid en duurzaamheid van jouw buurt.”

Auto van de Straat

Met de actie 'Auto van de Straat' kunnen inwoners kennis maken met autodelen en elektrische auto's. Elektrische auto’s en een auto delen is beter voor het klimaat, luchtkwaliteit en de eigen portemonnee. Minder auto’s betekent letterlijk meer ruimte in de straat. En die ruimte is de komende decennia hard nodig voor andere zaken: meer bomen en beplanting voor verkoeling en voor het vasthouden van water. Meer groen om te zorgen dat vogels en andere dieren weer een plek krijgen. Meer ruimte ook voor decentrale opslag van energie in de toekomst of meer ruimte om te bewegen, te spelen en elkaar te ontmoeten. Zo wordt de straat weer meer van mensen en minder van de auto.