Babboe mag geen bakfietsen meer verkopen vanwege veiligheidsrisico's

donderdag 15 februari 2024

Foto: Shutterstock

Babboe mag voorlopig geen bakfietsen meer verkopen, op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Uit onderzoek blijkt dat honderden frames van fietsen zijn gebroken. Het bedrijf zou geen goed onderzoek hebben gedaan naar de oorzaken en geen maatregelen hebben getroffen.

Volgens de NVWA had Babboe de defecten zelf moeten melden. Het bedrijf deed dat echter niet. ,,Daarmee hebben ze de wet overtreden”, aldus een woordvoerder van de toezichthouder. De Babboe-bakfietsen mogen pas worden verkocht wanneer het bedrijf heeft aangetoond dat de fietsen veilig zijn. ,,Het kwalijke is dat ze grote risico’s hebben gelopen met de veiligheid, niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen. Dit had tot zware ongevallen kunnen leiden, vooral in de grote steden. Voor zover wij weten is dat niet gebeurd, maar ze hebben grote risico’s genomen”, aldus de NVWA.

De meeste oude modellen moeten ook worden teruggeroepen. Het gaat volgens de NVWA ‘om bakfietsen met ernstige risico’s, maar dat zijn bijna alle bakfietsen’.

Babboe, onderdeel van het concern Accell, zegt in een verklaring met de NVWA te overleggen ‘om te zorgen dat de gevraagde informatie alsnog zo snel mogelijk wordt aangeleverd, zodat de verkoop hervat kan worden'.