Waarom de parkeerplaats een deel van de onderneming is

dinsdag 11 april 2017
timer 2 min
“Door het bedrijventerrein als onderneming te zien, moet het beheer van het gebied ook iets opleveren”, vertelt Herman Timmermans tijdens de verdiepingssessie 'Gebiedsondernemen' op 6 april tijdens het PARKEER24Jaarcongres in kasteel De Vanenburg in Putten. “Daar is het parkeerterrein een belangrijk onderdeel van.”

Gemeenten trekken steeds vaker hun handen (en geld) van het bedrijventerrein af, waardoor het beheer vaker bij de lokale ondernemers komt te liggen. “Daardoor zie je nu een trend dat ondernemingsfondsen een koers bepalen, met als doel het terrein financieel rendabel te maken”, aldus Timmermans, voorzitter van Stichting CLOK (Centrum voor Lokale Ondernemers). Die trend is ongeveer vijf jaar oud en is volgens hem een “onderdeel van de participatiemaatschappij.”

Lees ook: Gebiedsondernemen: het parkeerterrein exploiteer je samen.

Maar nog niet overal zichtbaar

Toch zien nog veel ondernemers het beheer van het bedrijventerrein als een overheidstaak en leggen de prioriteit dan nog niet bij het parkeerterrein. Of, zoals een aanwezige ondernemer zegt: “Als ik een m2 grond koop, wil ik dat rendabel maken. Dan investeer ik liever in kantoorruimte dan in parkeerplek.”

Gebiedsondernemen: voorbereid op de toekomst

Klaas Bakker van Koopcentrum Akerpoort in Amsterdam is wel doordrongen van die nieuwe ondernemersrol: het Koopcentrum wordt al jaren volledig door ondernemers beheerd. “Toen bedrijventerreinen twintig jaar geleden ontstonden, zag de wereld er nog anders uit. Het is moeilijk te bedenken hoe de wereld er over nóg eens twintig jaar uitziet. We moeten ons nu voorbereiden op allerlei mobiliteitsontwikkelingen.”

Meer weten?

Bekijk de presentatie van Herman Timmermans: ‘Gebiedsondernemen: het parkeerterrein exploiteer je samen’.

Op www.parkeer24jaarcongres.nl vindt u een overzicht van alle presentaties en een foto-impressie van het evenement.

Het parkeerterrein exploiteer je samen