Zwolle wil auto weren uit binnenstad

maandag 30 januari 2023

Zwolle wil de auto uit het centrumgebied weren. Onderdeel van de plannen is een forse verhoging van de parkeertarieven, tot mogelijk een verdubbeling voor 2030. Dit advies komt uit het MIRT Onderzoek Bereikbaarheid Zwolle. Parkeren bij parkeerdek Emmawijk in het gebied kost nu nog €2,20 per uur. 

Ook Zwolle loopt tegen de beperkte ruimte in de binnenstad aan. Een van de maatregelen is het weren van auto's uit de binnenstad. Buiten het centrumgebied moeten mobiliteitshubs komen. Een van de hubs is gepland aan de zuidkant van het station, waar ook een groot aantal nieuwe woningen is gepland. Ook aan de noordkant is een hub gepland, net als op de plek waar nu nog de IJsselhallen staan. De plannen zijn nog niet definitief en details zijn dan ook nog niet beschikbaar. 

Zwolle kent drie parkeerzones in en vlakbij het centrum, één daarvan valt binnen de stadsgrachten. Dit is nu al de duurste zone. In deze zone wil de gemeente het bezoekersparkeren uitbannen. Dit geldt ook voor de in het gebied liggende garage van Q-Park. De gemeente is met de exploitant in gesprek. Het kan zijn dat deze garage alleen voor minder validen en inwoners van de binnenstad wordt.