Kwaliteitssprong fietsparkeren; uit én thuis!

dinsdag 7 september 2021

Een fietsenstalling kan een fietsnetwerk of herontwikkeling maken maar ook breken. Je kunt nog zo’n mooie (snel)fietspaden aanleggen, maar zonder passende stallingsplekken wordt de fietsrit alsnog met een negatief gevoel afgesloten. Wat is het belang voor de fietser, en waarom zou een gemeente of ontwikkelaar hiermee aan de slag moeten? En hoe dan?

Door Rens Jonker

Thuissituatie

In een blog op Mobiliteitsplatform van 6 juli jl. werd al onder de aandacht gebracht waarom een kwaliteitssprong van het huidige fietsparkeren bij het werk, station, hub of winkelgebied nodig is. Deze blog stond echter nog niet stil bij de thuissituatie van de E-bike-fietser. Hier is veel winst te halen. Bij het ontwikkelen van een appartementencomplex of kantorenpand kan een bewoners- of werknemersstalling voor een aantrekkelijker totaalaanbod zorgen. Als deze strategisch ontworpen en geplaatst is, kan zo’n kwaliteitsstalling zelfs een flink lagere parkeernorm rechtvaardigen.

-

Appartementen

Helaas worden er zelfs nu nog talloze appartementencomplexen ontwikkeld waar de fietsenstalling achteraan staat bij de ruimteverdeling. Bewoners moeten hun fiets in een kleine kelderberging stallen, achter meerdere deuren én zonder stroompunt. Het leidt er toe dat de bakfiets uit noodzaak op de autoparkeerplaats gestald wordt. En dat niet alleen. De zwaardere E-bikes zijn vaak fysiek niet de berging in te krijgen, waardoor bewoners de fiets noodgedwongen op het maaiveld stallen. Hierdoor verrommelt de openbare ruimte, kunnen bezoekers van de bedrijven in de plint hun fiets niet kwijt en worden routes voor hulpdiensten geblokkeerd. Een kleine verbetering vooraf kan veel ongemak besparen.

Ruimtebewust vanaf de planningsfase

Zodra het belang van goede fietsenstallingen door alle partijen gewaardeerd wordt, is een goed proces belangrijk. Houd aan de voorkant van een herinrichting of (her)ontwikkeling rekening met parkeren voor fietsen. Bij wijken met oudere woningen zonder of beperkte bergingscapaciteit kunnen gemeenten ook kijken naar herziening van openbare ruimte om tot hoogwaardige stallingsmogelijkheden te komen. Zo voorkom je dat de fietser steeds blijft zitten met de restjes. Probeer jezelf in het proces te verplaatsen in de eindgebruiker. Als het veilig stallen slecht vindbaar is, of te veel moeite kost zullen veel fietsers kiezen voor de makkelijke optie. Ondersteuning van het planningsproces met integraal advies is in dit geval een goede oplossing; verkeerskundig kloppend, met oog voor gedrag, ruimtelijke inpassing en andere belangen.

Kwaliteitsnorm

Om tot gebruiksvriendelijke oplossingen te komen moet de fietsenstalling minstens op hetzelfde kwaliteitsniveau zitten als de autoparkeergarage. Liefst met een net iets aantrekkelijkere plek voor de fiets. 24 uur in- en uitrijden voor auto’s? Dan ook 24 uur bij je veilig gestalde fiets kunnen. Overdekt van de geparkeerde auto naar je woning? Dan ook een droog gestalde fiets met overdekte passage naar je huis. Zo wordt de fiets voor steeds meer bestemmingen een volwaardige vervanger voor de auto en voelt de fietser zich gewaardeerd en gestimuleerd.

Differentiëren

Tot slot is het belangrijk dat bij de ‘thuis’-stalling ook gedifferentieerd wordt. Naast comfortabele en  gebruiksvriendelijke stallingen voor de ‘thuiskomer’ dient er ook plek voor de bezoeker te zijn. In een andere ‘schil’ dan voor de bewoners kan er ook voor de bezoeker comfort en veiligheid worden geboden. Dit is te realiseren bij zowel nieuwe projecten als bestaande bewonerscomplexen. Bij Loendersloot Groep hebben we ervaring met dit soort vraagstukken. We denken graag met u mee!

Rens Jonker is business innovator bij Loendersloot Groep. Aarzel niet om contact op te nemen!

-

Lees verder

Diefstal van e-bikes neemt toe

22 sep om 13:36 uur
Het aantal aangiftes van diefstal van elektrische fietsen nam in de eerste helft van dit jaar met 32 procent toe…
Lees verder »

Weinig werknemers reizen ná corona anders naar werk

22 sep om 13:09 uur
Toogethr heeft onderzoek gedaan naar het reisgedrag van en naar werk. De helft van de werknemers geeft aan…
Lees verder »

Tilburg hervormt parkeer- en mobiliteitsbeleid

21 sep om 14:38 uur
De gemeente Tilburg wil nieuw beleid voor deelmobiliteit en parkeren ontwikkelen om de stad in de toekomst…
Lees verder »

Kansen in Latijns-Amerika voor fiets

21 sep om 09:57 uur
Latijns-Amerikaanse steden kennen enkele van de meest overbelaste verkeersnetwerken in de wereld. Denk daarbij aan…
Lees verder »

Financiën en mobiliteit: welke prikkels werken?

21 sep om 08:52 uur
Zijn financiële of andere prikkels aanleiding om de auto te laten staan? Tamara Madern, lector Schuldpreventie en…
Lees verder »

De agenda van… Floor van Dorresteijn

20 sep om 09:29 uur
Zo’n vier jaar geleden had ze na haar studie geen idee wat ze wilde gaan doen. Nu kan Floor van Dorresteijn zich…
Lees verder »

‘Meer Fietsen = Meer Bomen’ tijdens Mobiliteitsweek Utrecht

15 sep om 12:50 uur
Tijdens de Mobiliteitsweek Utrecht (16 t/m 22 september) van de Provincie Utrecht organiseert de provincie op de…
Lees verder »

Hogere parkeertarieven door marktwerking

15 sep om 10:48 uur
Het wordt steeds drukker in onze steden. Dat neemt de komende jaren alleen maar verder toe. Een forse…
Lees verder »