Nadelig effect ondergrondse parkeergarages

dinsdag 16 augustus 2022

De auto uit het zicht, het blik onder de grond. Het lijkt passend bij het beleid van veel gemeenten. Maar dit beleid gaat misschien niet ver genoeg. Een nadeel is dat hoge en sterke bomen niet kunnen groeien op het dak van een ondergrondse parkeergarage. En zo ontstaan pleinen waar het warm is, in plaats van dat er bomen staan die zorgen voor schaduw en een daling van de temperatuur.

Op veel pleinen is een schrijnend tekort aan groen, ook aan hoge bomen. Vanwege de vele en grote verharde oppervlaktes zijn steden vaak hitte-eilanden. Bomen kunnen zorgen voor schaduw en helpen de temperatuur te verlagen. Pleinen die op het ‘dak’ van de ondergrondse parkeergarage zijn gebouwd kunnen alleen bomen in bakken faciliteren maar die zorgen voor minder effect.

Progressief mobiliteitsbeleid vraagt meer

Stadsontwikkelaar Glenn Lyppens uit Antwerpen heeft over dit onderwerp een opinieartikel geschreven in de Morgen. Waarin gesteld wordt dat er een verband is tussen klimaatrobuust ontwerpen en progressief mobiliteitsbeleid. ´Zolang de automobilist in Antwerpen moet kunnen penetreren tot in de centraalste poriën van het publieke ruimtenetwerk zal er weinig sprake zijn van grote stedelijke onthardingsoppervlakte.’


Bron: DeMorgen 

Bron: Shutterstock